Herkese uzun bir aradan merhabalar, Paskalya Bayramından beri burada aktif değilim. Aslında bu süreçte hayatımda çok fazla şey oldu. Spotify’da Podcast kanalımı kapadım, bir Youtube kanalı açtım, ameliyat oldum, sağlığımı geri kazandım, bir eğitmenlik programını tamamladım vs. vs. vs. Neyse ki sözün özü artık buradayım. Yine size güzel haberlerle çok güzel bir eğitim projesiyle geldim. Vaktinizi daha fazla almadan artık başlayayım 🙂
NEDİR BU BİRLEŞİK DÜNYA KOLEJLERİ TANIMI :

İngilizcesi United World Collage, kısaltması UWC olarak adlandırılmış 155 ülkeyi kapsayan bir eğitim hareketidir. Bu projeye göre, öğrenciler, kendi potansiyellerine ve gittikleri yerlerde kazandıracakları kazanımlarına göre dünyanın tüm ülkelerinden seçilirler. Birleşik Dünya Kolejleri, ulusal komiteleri öğrencilere burs sağladığı kadar, onları burssuz da kabul ederler.
Birleşik Dünya Kolejleri, Birleşik Krallık (İngiltere) merkezli bir proje olup İtalya, Kanada, Hong Kong, Hindistan, Norveç, Singapur, Esvatini, Amerika, İngiltere, Ermenistan, Kosta Rika, Bosna-Hersek, Hollanda, Çin, Tayland ülkelerinde de varlığını sürdüren bir projedir. Ulusal ofisi Londra’dadır.
Kurulan ilk dünya koleji olan Atlantik Koleji, Birleşik Krallık’ın Güney Galler bölgesinde bir 12. yüzyıl kalesinde bulunmaktadır. Gülten Dayıoğlu’nun Yeşil Kiraz kitabını okuduysanız o kale yapılı okuldan orada da bahsediyor ve kitabın baş kahramanı olan Kiraz isimli genç kızı oradaki kaleden okul macerasıyla baş başa bırakıyordu. Bunu da burada aktarmış olayım 🙂 Hatta okuldan bahsetmişken fotoğrafını da yükleyeyim ki gerçekten Kale yapılı bir okul olduğunu görün.

Okul 1962 yılında Alman eğitimci Kurt Hahn tarafından kurulmuştur. Aslında okulun ve projenin kuruluş amacı, milletler arası karşılıklı anlayış ruhunu genç bireyler arasında yayıp geçmişten gelen ön yargı ve düşmanlıklarını birlikte yaşayıp çalışarak yenmelerini hedefliyor. Milletleri, kültürleri bir araya getirmek ve bu misyonu güçlendirmek için eğitimi bir güç olarak kullanmak asıl noktalarıdır.
Bunun yanı sıra Birleşik Dünya Kolejleri, 16-18 yaş arası sosyal, ekonomik ve kültürel faktörlerle ilgilenmeden yalnızca kişisel motivasyonları ve potansiyelleri temel alınarak ülkelerinde seçilen gençlere eğitim verilmesini planlıyor. Ekonomik seviyesi iyi olmayan gençler bu projenin sağladığı burslarla eğitimini sürdürebiliyorlar.

Vikipedia’dan aktarılan bilgiyle, şu anda dünya üzerinde 16 adet Birleşik Dünya Koleji bulunuyor. Bunlar :
- United World College of the Atlantic, Llantwit Major, Birleşik Krallık – 1962,
- United World College of South East Asia, Singapur – 1971,
- Lester B. Pearson College of the Pacific, Victoria, Kanada – 1974,
- Waterford Kamhlaba United World College of Southern Africa, Mbabane, Esvatini – 1963, 1981’de UWC’ye katıldı,
- Armand Hammer United World College of the American West, Montezuma, ABD – 1982,
- Simon Bolivar United World College of Agriculture, Ciudad bolivia, Venezuela 1986, 1987’de UWC’ye katıldı, 2012’de kapatıldı,
- United World College of the Adriatic, Duino, İtalya – 1982,
- Li Po Chun United World College of Hong Kong, Hong Kong, Çin – 1992,
- Red Cross Nordic United World College, Flekke, Norveç – 1995,
- Mahindra United World College of India, Village Khubavali, Hindistan – 1997,
- United World College of Costa Rica, Santa Ana, Kosta Rika – 2000, 2006’da UWC’ye katıldı,
- United World College in Mostar, Mostar, Bosna-Hersek – 2006,
- United World College Maastricht, Maastricht, Hollanda – 1984, 2009’da UWC’ye katıldı.
- Robert Bosch United World College, Freiburg, Almanya – 2014
- United World College Dilijan, Dilijan, Ermenistan – 2014
- United World College Changsu, Changsu, Çin -2015
- United World College Thailand,Phuket, Taylan -2016
GELİN BUNLARI BİR DE AKADEMİK OLARAK İNCELEYELİM :
Birleşik Dünya Kolejleri 2 yıl boyunca üniversiteye geçmeden, lise öğrencilerine eğitim verirler. Bu eğitimin sonunda öğrenciler uluslararası geçerliliği olan IB diploması alırlar. Birleşik Dünya Koleji öğrencileri mezun olduktan sonra Shelby Davis Scholarship programına dahil olabilirler. Shelby Davis Scholarship Programı ABD’de anlaşmalı olduğu 91 üniversitede bu proje kapsamında mezun olmuş öğrencilerin üniversite masraflarını karşılamaya yardımcı olur.
BAŞVURU HAKKINDA :
Birleşik Dünya Kolejlerine katılmak öğrencinin yurt dışına çıkma değerlerine olan bağlılığına ve bu değerleri hayatında uygulamaya, diğer kültürlere ve ülkelere ne kadar açık olduğu ile alakalıdır. Her ülkenin ulusal komitesi, öğrenci seçimi için kendi yöntemlerini kullanırlar. Örneğin Mısır’da öğrenci seçimleri ulusal yarışmalarla mümkün iken Hong Kong’da eğitimcilerin soktuğu 1 günlük mülakatla belirlenmektedir. Türkiye’de ise Türkiye Ulusal Komitesi tarafından başvuru formuna ve mülakat sonuçlarına göre öğrenci seçilmektedir.
Başvuru şartlarının tamamı ve detaylı bilgi için size link bırakacağım :
https://www.tr.uwc.org/bavuru/bavuru-artlar
Bu linkten resmi siteye girip detaylı araştırmanızı yapabilirsiniz.
Okuduğunuz için teşekkür ederim sevgili Uzaklardan Biri ailesi. Umarım her şey gönlünüzce olur.
SAĞLIKLA KALIN…
UZAKLARDAN BİRİ…